Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Početna
Ljetna škola glagoljice u Vrbniku PDF Ispis E-mail
VKD  Frankopan poziva sve zainteresirane na „Ljetnu školu glagoljice“ koja će se održati od 22. do 27. srpnja 2013. u vjeronaučnoj dvorani u Vrbniku.
Mole sve zainteresirane da se što prije prijave kako bi na vrijeme mogli sve dogovoriti i organizirati. Prilikom prijave plaća se 60 kn kotizacije, za sudjelovanje.
Predavači su iz Katedre Čakavskog sabora Kornić.

Kontakti:
VKD Frankopan – Tomislav Božić mob. 091 2500 345
TZO Vrbnik, Placa Vrbničkog statuta 4 – Sanja Polonijo tel. 857-479

U nastavku donosimo više informacija:


PROGRAM RADA LJETNE ŠKOLE GLAGOLJICE U KORNIĆU


1.    Uvod
Poticaj za osnivanje i održavanje prve Ljetne škole glagoljice dao je Damir Kremenić u ljeto 1992. godine, nakon nekoliko godina etnoloških istraživanja grupe studenata etnologije s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Osnovna ideja bila je potaknuti malu seosku sredinu u kojoj nije bilo nikakvih kulturnih sadržaja na spoznavanje svojih vrijednosti i mogućnosti.
Prve godine organizacija škole potpuno je propala, jer ideja nije prepoznata, niti prihvaćena. U to  vrijeme nije u selu postojao Ogranak HKD Braće Radića, osnovan tek u jesen 1995. godine, upravo od polaznika Ljetne škole glagoljice koji su se uključili u Folklornu družinu Kornić.
Ljetna škola glagoljice održava se neprekidno od 1993. godine u selu Korniću na otoku Krku (područje grada Krka), u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Braće Radića, središnjice iz Zagreba i Ogranka Kornić, a od ljeta 2004. u organizaciji novoosnovane Katedre Čakavskog sabora Kornić. Iste godine, nekoliko mjeseci ranije, počeli su u Gabonjinu tečajevi glagoljice u izvedbi Svetka Ušlja, u okviru školske nastave.

Osnovna zadaća škole je opismenjavanje zainteresiranih polaznika, od predškolaca do umirovljenika. Uz učenje slova, nastoji se približiti i razjasniti razne pojmove iz glagoljice i glagoljaštva. Posebna pažnja posvećuje se posjetu svim značajnijim glagoljskim lokalitetima u širem području Kornića (grad Krk, otočić Košljun, Jurandvor, Vrbnik, Poljica, Gabonjin, Dobrinj i Omišalj na Krku, Vinodolska dolina i Bakar, Senj, Kosinj, Rijeka, Roč, Hum i Plomin u Istri, otoci Cres i Rab s tragovima glagoljaštva).
Uz proslavu šestote godišnjice Brevijara Vida Omišljanina 1996. g. održana je trogodišnja škola u Omišlju, ponovno pokrenuta 2004. godine.

Uz osnove pisanja, pojedini predavači održali su kraće tečajeve iz staroslavenskog jezika, krasopisa perima, crtanja glagoljskih grafita, te pojedina predavanja o raznim kulturološkim i etnografskim temama. Povremeno se održava i likovna radionica.

Stalnu ekipu koja predaje na školi čine Damir Kremenić, inžinjer arhitekture i etnolog, Ana Dujmović iz Kornića, profesorica njemačkog i španjolskog jezika, Janja Žic iz Njivica, studentica Pravnog fakulteta u Zagrebu, Lovro Krsnik, student iz Zagreba i Davor Žic, student Hotelijerskog fakulteta u Iki i Politološkog fakulteta u Zagrebu.
Gosti predavači bili su prof. Frane Paro i prof. Siniša Reberski s Likovne akademije u Zagrebu, dr. Josip Bratulić, dr. Stjepan Damjanović i dr. Mateo Žagar s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dr. Darko Žubrinić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva i prof. Magda Rudela iz Pazina.

Godine 2002. održana je dodatna Ljetna škola glagoljice na hrvatskom i francuskom jeziku, za polaznike – članove udruge Putevima pisma iz Lyona u Francuskoj.

Svi radovi polaznika pohranjeni su u Pismohranu HKD Braće Radića u Zagrebu.


1.    Ustrojstvo škole
Od samog početka, škola je zamišljena u četiri tečaja. Prema mogućnostima, organiziraju se dodatne radionice. Godine 2003. razdvojeni su polaznici prvog tečaja u tečaj za djecu i za odrasle, ali se takav vid rada nije održao.

     Prvi tečaj
Program za prvi tečaj (za djecu) osmislila je Ana Dujmović, profesorica njemačkog i španjolskog jezika, i sama nekadašnja polaznica Ljetne škole glagoljice Kornić.

 Nastavni plan
Prvi tečaj održava se svakodnevno po tri školska sata.
1.    dan
Uvodno predavanje: što znamo o glagoljici, zašto učimo glagoljicu, kako i zašto je nastala glagoljica, najznačajniji spomenici pisani glagoljicom na Krku.
Učenje slova, od slova az do slova đerv. Objašnjavanje imena slova, glagoljska azbuka.
Vježba slova: pisanje riječi s naučenim slovima - svaki polaznik napiše jednu riječ na ploču, a svi u svoje papire / bilježnice.
Za vježbu kod kuće, svaki polaznik piše po jedan red (po želji dva reda) svakog slova.  

2.    dan
Učenje slova, od kako do uk. Objašnjavanje imena slova, glagoljska azbuka.
Crtanje slova drvenim bojicama ili flomasterima. Ukrašavanje inicijala, objašnjavanje pojma inicijal, uz prikaz pojedinih inicijala iz glagoljskih knjiga.
ježba slova: pisanje riječi s naučenim slovima – svaki polaznik smisli jednu riječ ili više i napiše je na ploču, a svi bilježe.
Za vježbu kod kuće, svaki polaznik piše po jedan red (po želji dva) svakog novonaučenog slova.

3.    dan
Učenje slova, od frt do ju. Objašnjavanje imena slova, glagoljska azbuka.
Svaki polaznik piše svoje ime na papiru, koje stoji na stolu.  
Čitanje čakavskih poslovica. Svaki polaznik dobije papirić na kojem piše polovica neke poslovice. Svatko čita na glas što piše na njegovom papiriću i svi traže drugu polovicu poslovice.
Vježba pisanja: pisanje imena mjesta na otoku Krku. Svaki polaznik piše jedno ime na ploču, a svi u svoje bilježnice / papire.
Svaki polaznik dobije papir na kojem latinicom piše stih pjesme. Zatim nađe papiriće s odgovarajućim glagoljskim slovima i složi svoj stih. Na kraju sve papiriće zalijepimo na ploču i imamo pjesmu napisanu glagoljicom.
Za vježbu kod kuće, svaki polaznik piše po jedan red (po želji dva) svakog novonaučenog slova.

4.    dan
Gost predavač, Darko Dujmović iz Kornića govori o nekoliko značajnih natpisa iz našeg kraja. Najopširnije o Bašćanskoj ploči, te o Valunskoj i Senjskoj ploči i Krčkom natpisu.
Učenje različitih načina pisanja «novih» slova: LJ, NJ, Đ, DŽ. Preporuka za pisanje po Frani Paru. Kratka vježba.
Pisanje brojeva. Svaki polaznik mora napisati jedan od na ploči zadanih brojeva, a svi pišu u bilježnice.
Čitanje hrvatske himne na latinici i glagoljici iz «Male glagoljske čitanke» u knjizi Darka Žubrinića Hrvatska glagoljica - biti pismen, biti svoj.
Za vježbu kod kuće, svaki polaznik mora napisati imena pet  ulica.

5.    dan
Vježbanje pisanja brojeva.
Objašnjavanje i vježbanje svezica.
Radionica «Pišimo poput starih glagoljaša» - pisanje tušem i perima od trstike.
Objašnjavanje nekih čestih kratica: Gospod, Isus, cesar, Bog...
Čitanje: Očenaš na standardnom hrvatskom jeziku u usporedbi s tekstom Očenaša iz Prve hrvatske početnice (iz «Male glagoljske čitanke» u knjizi Darka Žubrinića Hrvatska glagoljica – biti pismen, biti svoj.
Pisanje slova kredom po Placi.

6.    dan
Izrada diplomskih radova.
Traženje sakrivenih glagoljskih slova – slaganje kratkog teksta.
Likovna radionica.
-----
Izlet i podjela diploma.

 
« Prethodna   Sljedeća »

Google prevoditelj

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Sljedeća događanja

No events

Kalendar događanja otoka Krka

logo.png

Knjižnica obitelji Vitezić

knjiznica.jpg

Muzeji, galerije, suveniri

muzeji.jpg

Vrbnička žlahtina

zlahtina.jpg

Ronilački klub

diving_ml.jpg

Pošalji e-razglednicu

razglednice.jpg

Logotip

vrbnik_new.jpg 

Tečaj

tecaj.jpg

Korisni linkovi

linkovi.jpg

Iznajmljivači

privatni_smj.jpg

Specijalizirani časopisi

spec_cas.jpg

Kontakt

TZO Vrbnik, Placa vrbničkog statuta 4, 51516 Vrbnik

Tel/Fax: +385 51 857 479

E-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

 htz.jpg kvarner.jpg
tz_otok_krk_naslovna.jpg