Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Početna arrow Znamenitosti
Šetnja gradom PDF Ispis E-mail

        Stigli ste u Vrbnik i želite se upoznati s našim znamenitostima i povijesnim spomenicima? Krenimo redom. Vaš je automobil na parkiralištu pa najbolje da od tud i počnemo.

        Nasuprot parkirališta nalazi se crkvica sv. Ivana Krstitelja iz 1323. godine. Sv. Ivan Krstitelj je zaštitnik Vrbnika, a i jedna od najjačih bratovština, koja se održala do danas, nosi njegovo ime. Uz crkvicu se nalazi i staro groblje gdje su Vrbenčani nekad pokapali svoje mrtve.

        Od parkirališta krenite prema Placi – koja je nekada bila centralni Vrbnički trg, uz put ( zgoru Placun ) vidjeti ćete kapelicu sv. Antuna Padovanskoga i kapelicu sv. Martin, koja je zanimljiva po tome što u njoj počiva dr. Dinko Vitezić, jedan od značajnijih Vrbenčana.

        Na samoj Placi ( danas Placi Vrbničkog statuta ) na vrhu najveće zgrade, koja je kroz vrijeme mijenjala svoje namjene, pa je tako u novije vrijeme u njoj bila smještena škola, pa mjesna zajednica, da bi posljednjih godina na njenom gornjem katu bila smještena Knjižnica obitelji Vitezić. Knjižnicu je ustanovio 17. 12. 1898. dr. Dinko Vitezić, doktor prava, a do 1891. jedini zastupnik Hrvata Istre i Kvarnerskih otoka u Carevinskom vijeću u Beču. Dr. Dinko Vitezić imao je i brata dr. Ivana Vitezića, biskupa, koji je također oporučno svoje knjige ostavio Vrbenčanima. Od vrjednijih knjiga u Knjižnici obitelji Vitezić čuva se Kohlerov atlas tiskan 1718. u Nürnbergu, i čiji se drugi primjerak čuva u Cambridgeu.
        Na katu ispod knjižnice možete pogledati tiskarski stroj, jer ako niste znali prvi je tiskar u Hrvatskoj bio iz Vrbnika. Njegovo je ime Blaž Baromić i 1494. tiskao je u Senju Glagolski misal, a 1496. poučnu knjigu za kler na čakavskom jeziku " Spovid općena ". Njegov kip smješten je u malom parkiću iza crkvice Majke Božje od zdravlja na Gospoji. U sobi do tiskare smještena je Etnografska zbirka u kojoj možete vidjeti našu narodna nošnju i neke stvari iz svakodnevnog života starih Vrbenčana.

        Opet ste na Placi, kamo sad? Od Place idu tri uličice, ako ne brojimo onu po kojoj ste došli. Krenimo u prvu ulicu desno, zanimljiva, uska ulica sa zbijenim kućama sa obje strane i popločena kamenjem koje je  izlizano od tisuća nogu, cipela, ali i nekih životinja koje su u prošlosti tuda prolazile. Idite samo ravno i stići ćete na trg Kralja Zvonimira, ali što je to? Kakva su to mala kamena vrata, jesu li u Vrbniku nekad živjeli patuljci? Naravno da nisu, to su Dverčića, vrata po kojima su naši stari ulazili kada bi zakasnili i našli zatvorena vela vrata, koja su bila na Placi. Da bi prošli kroz Dverčića morate se sagnuti, ali kad ih prođete spustite se po uskom puteljku koji vodi do ceste. Idite desno, a na križanju skrenite lijevo. Evo vas na Gospoji, tu je zavjetna crkvica Majke Božje od zdravlja iz 1859. podignuta nakon što je Vrbnikom prohujala kolera. Iza crkvice je i parkić kojeg smo već spominjali, a u parkiću sjedi Blaž, Blaž Baromić. Prošećite parkom u daljini se za lijepog vremena vide Crikvenica, Selce i Novi.        

        Ali kakav je ono zid?! Izađite iz parka i spustite se Šenoinim putem, vi ste Pod Keštel, prolazite uz ostatke zidina koje su nekada okruživale Vrbnik i čuvale ga od napada sa mora. Ulicom Pod Keštel doći ćete do male uzbrdice, popnite se, nećete zažaliti jer ćete na vrhu vidjeti prekrasan vidikovac ( vrbenčani ga zovu Ribarnica ) sa kojeg puca pogled na crikveničko – vinodolsku rivijeru, ako ste ožednili od ove šetnje na vidikovcu možete popiti i čašicu žlahtine da možete nastaviti sa obilaskom.

        Idite od vidikovca ravno, nakon niti 50 metara vidjeti ćete željezna vrata i nekakvu kuću čija arhitektura nije iz ovog stoljeća. To je Baćin dvor, tu je stanova knez Bartol ( Baćin ) Frankopan u 14. stoljeću i pružao utočište svima koji su u Vrbniku zgriješili.
        Par koraka nakon Baćin dvora skrenite lijevo, iz ove ulice možete vidjeti zidine, ali sa unutarnje strane. Idite samo ravno prođite trg Opjicu. Ali što je ovo? Kakva je ovo uličica? To je Klančić ili najuža ulica. Uvucite trbuh i prođite, ne bojte se, još se niko nije zaglavio pa nećete valjda ni vi.                   

        Kroz Klančić ste izašli na trg Kralja Zvonimira, vratite se ulicom kojom ste došli s Place. Opet na Placi, sada idite u ulicu skroz desno. Ulica se zove Pojana, nakon Pojana su ulice Roč i Smokovec, najstarije ulice, po nekima zametak Vrbnika. U ulici Smokovec nalazi se Kugina kuća, a ako širom otvorite oči i uši možda ugledate i Maličiće.

Ivana Fugošić

 

 

Google prevoditelj

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Sljedeća događanja

No events

Kalendar događanja otoka Krka

logo.png

Knjižnica obitelji Vitezić

knjiznica.jpg

Muzeji, galerije, suveniri

muzeji.jpg

Vrbnička žlahtina

zlahtina.jpg

Ronilački klub

diving_ml.jpg

Pošalji e-razglednicu

razglednice.jpg

Logotip

vrbnik_new.jpg 

Tečaj

tecaj.jpg

Korisni linkovi

linkovi.jpg

Iznajmljivači

privatni_smj.jpg

Specijalizirani časopisi

spec_cas.jpg

Kontakt

TZO Vrbnik, Placa vrbničkog statuta 4, 51516 Vrbnik

Tel/Fax: +385 51 857 479

E-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

 htz.jpg kvarner.jpg
tz_otok_krk_naslovna.jpg