Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Početna
Svjetski Dan Glazbe 21.06.2017. PDF Ispis E-mail

Povodom Svjetskog dana glazbe – MALE PRIJESTOLNICE KULTURE PGŽ - Fete de la Musique - U Vrbniku na Placi Vrbničkog statuta nastupa acustični ženski duo The Blondes!

Organizatori: HGU Primorsko goranske županije, TZO Vrbnik / Pokrovitelji : Primorsko goranska županija, HDS-ZAMP, HUZIP 

SVJETSKI DAN GLAZBE  21.06.2015. i DAN LJETNOG SOLSTICIJA

HGU PGŽ Podružnica 3, RIJEKA, uključena je u  akciju obilježavanja SVJETSKOG DANA GLAZBE pod pokroviteljstvom PRIMORSKO GORANSKE ŽUPANIJE naziva UMREŽIMO SE GLAZBOM  od 7 do 77 god, a od ove godine i podnaslovom „MALE PRIJESTOLNICE KULTURE PGŽ“

- cilj akcije je obići, po preporuci PGŽ razna županijska mjesta, ali i  npr. domove, ustanove socijalne skrbi i dr., u kojima se  tijekom godine rjeđe zbivaju susreti sa vrhunskim glazbenim imenima, različitih glazbenih žanrova

-  glazbenici muziciraju (bez struje), čitaju poruke glazbenika...

- odaziv članova HGU PGŽ, Podružnice 3, RIJEKA je kao i uvijek prigodom akcija, odličan; i ove godine u planu je da neki sviraju, a neki pričaju o svojim glazbenim iskustvima......,

-  ove godine glazbenici "pohode" i brojna mjesta "male prijestolnice kulture" : Vrbnik, Vinodolska dolina - Drivenik, Unije, Omišalj, Krk, Lič, Skrad, Brod na Kupi, Ravna Gora, Predošćica-Cres, Cres, Lopar, Brod Moravice........,

 - u Rijeci glazbenici posjećuju domove: Dom za starije osobe Kantrida, Dom za odrasle osobe Turnić, Prihvatilište za beskućnike  Ruže "Sv.Franje",

 - plan iz ranijih godina je  "umrežiti glazbom" svih 36 gradova i općina županije

 

STVARAJMO GLAZBU - SLAVIMO GLAZBU !!!!

 

U mnogim zemljama svijeta, 21. lipnja obilježava se kao Svjetski dan glazbe, odnosno Fete de la Musique. Toga dana glazbenici amateri, ali i profesionalci, besplatno nastupaju na javnim gradskim površinama podsjećajući na važnost glazbe u svakodnevnome životu, organiziraju se besplatni koncerti i radionice s ciljem popularizacije glazbene kulture i sviranja instrumenata među mladima (i onima koji se tako osjećaju). Toga dana glazbenici amateri i profesionalci,  ciljaju na što veći broj ljudi, pa se njihovi besplatni nastupi i koncerti organiziraju na gradskim trgovima, ulicama, ali i javnim prostorima poput muzeja, kolodvora i slično . 

Još 1976. godine, američkome glazbeniku Joelu Cohenu, tada zaposlenome na jednom francuskom radiju, pala je na pamet ideja o slavljenju glazbe kao takve, pa je predložio da se jedna takva cjelodnevna manifestacija održi na dan ljetnoga solsticija. Bivši francuski ministar kulture Jack Lang prihvatio je ideju 1981., a već godinu dana kasnije Svjetski je dan glazbe zaživio najprije u Francuskoj, no vremenom se proširio i na Belgiju, Njemačku, Švicarsku, Indiju, Pakistan i druge zemlje.

Od 2005. godine manifestacija je   međunarodnog karaktera, pa se diljem svijeta u više od sto zemalja (uključujući i Hrvatsku) organiziraju okupljanja  glazbenika. Na koncertima se susreće amaterska glazbena scena s profesionalnom, ali i različiti glazbeni stilovi: rock, jazz, klasična glazba, DJ-evi i ostalo, pleše se, pjeva i zabavlja. U kolijevci Svjetskoga dana glazbe,(Parizu) primjerice, toga je dana dopušteno izvući sav instrumentarij iz kuće, svirati do dugo u noć, a nitko vas ne smije prijaviti policiji zbog remećenja javnoga reda i mira.

 

P O R U K E/M I S L I

 

Svakodnevno smo uronjeni u more zvukova,  jurimo kroz život i zaboravljamo da smo članom velike planetarne obitelji koju spaja upravo glazba!

Možete li zamisliti svijet bez glazbe? Bilo bi to poput promatranja duge bez boja.

Glazba je ta koja nam daje krila i podiže u nebesa, koja nas utješi i daje smirenje. Kad ponestane riječi, glazba komunicira na najsuptilniji način i dotiče naše duše.

 

Zastanimo stoga na trenutak i osluhnimo glazbu!

Postanimo dijelom velikog orkestra i zapjevajmo, i zasvirajmo!

 

„Glazba može promijeniti svijet zato što može promijeniti čovjeka.“   (Bono Vox)                                                                

“Without music, life would be a mistake.” "Bez glazbe, život bi bio pogreška" (Friedrich Nietzsche)

“One good thing about music, when it hits you, you feel no pain.” "Dobra stvar kod glazbe je da kad te ona udari, ne osjećaš bol." (Bob Marley)

"Music doesn't lie. If there is something to be changed in this world,  then it can only happen through music." -  "Glazba ne laže. Ako se nešto treba promijeniti u svijetu, to se može samo pomoću glazbe."  (Jimi Hendrix)

 

Nema li ljepšeg načina oprostiti se s proljećem i prigrliti ljeto nego uz glazbu?                              Stvarajmo glazbu i slavimo glazbu!


 
« Prethodna   Sljedeća »

Google prevoditelj

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Sljedeća događanja

No events

Kalendar događanja otoka Krka

logo.png

Knjižnica obitelji Vitezić

knjiznica.jpg

Muzeji, galerije, suveniri

muzeji.jpg

Vrbnička žlahtina

zlahtina.jpg

Ronilački klub

diving_ml.jpg

Pošalji e-razglednicu

razglednice.jpg

Logotip

vrbnik_new.jpg 

Tečaj

tecaj.jpg

Korisni linkovi

linkovi.jpg

Iznajmljivači

privatni_smj.jpg

Specijalizirani časopisi

spec_cas.jpg

Kontakt

TZO Vrbnik, Placa vrbničkog statuta 4, 51516 Vrbnik

Tel/Fax: +385 51 857 479

E-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

 htz.jpg kvarner.jpg
tz_otok_krk_naslovna.jpg