Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Početna arrow Povijest Župe Vrbnik
Povijest župe vrbnik PDF Ispis E-mail
 
 

Župa Vrbnik (plovanija, seoski kaptol) u koju su uz grad Vrbnik u počecima spadala i sela Garica i Risika kao blagdanske kapelanije. Vrbnička plovanija bila je od starine kaptolska – zvana tako po seoskom kaptolu koji su sačinjavali svi vrbnički svećenici koji su zajednički vršili dušobrižničku službu na svakom području i koralnu službu (konventalnu misu i oficij) u župnoj crkvi u Vrbniku. Na čelu toga svećeničkog zbora bio je plovan (župnik). On je bio prvi među jednakima i predstavljao je kapitul prema vani. To je bila vrlo časna služba te se u Vrbničkom statutu spominje redovito uz mesnog suca i općinsko vijeće.

 

Župa odnosno seoski kaptol u Vrbniku vrlo je stara. Ali njezini počeci nisu nam poznati. Međutim župa Vrbnik nalazila se je među onim župama koje su već u 11 st. postojale u krčkoj biskupiji. Zaista je začudno što se vrbnički kapitul spominje prvi put tek 1472 g. Kad je knez Ivan Frankopan darovao istom kaptolu zemljišt3e zvano „ Ubrov“ za mise „zornice“, te opet 1483 g. Vrbnički puk sakupljen na skupštini bratovštine sv. Marije Vele na Uskrs daruje plovanu i njegovom kaptolu crkvu sv. Mavra.

 

Međutim prvi poznati vrbnički župnik spominje se u statutu bratovštine sv. Ivana Krstitelja u Vrbnije toj brašćini darovao svoju kuću u Vrbniku, vinograd i česticu na vrbničkom teritoriju. U tom statutu spominje se po prvi put i vrbnička župna crkva sv. Marije  koja se nalazi u samom centru Vrbnika.

 

Google prevoditelj

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Sljedeća događanja

No events

Kalendar događanja otoka Krka

logo.png

Knjižnica obitelji Vitezić

knjiznica.jpg

Muzeji, galerije, suveniri

muzeji.jpg

Vrbnička žlahtina

zlahtina.jpg

Ronilački klub

diving_ml.jpg

Pošalji e-razglednicu

razglednice.jpg

Logotip

vrbnik_new.jpg 

Tečaj

tecaj.jpg

Korisni linkovi

linkovi.jpg

Iznajmljivači

privatni_smj.jpg

Specijalizirani časopisi

spec_cas.jpg

Kontakt

TZO Vrbnik, Placa vrbničkog statuta 4, 51516 Vrbnik

Tel/Fax: +385 51 857 479

E-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

 htz.jpg kvarner.jpg
tz_otok_krk_naslovna.jpg