Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Početna arrow Povijest Župe Vrbnik
Povijest župe vrbnik PDF Ispis E-mail
 
 

Župa Vrbnik (plovanija, seoski kaptol) u koju su uz grad Vrbnik u počecima spadala i sela Garica i Risika kao blagdanske kapelanije. Vrbnička plovanija bila je od starine kaptolska – zvana tako po seoskom kaptolu koji su sačinjavali svi vrbnički svećenici koji su zajednički vršili dušobrižničku službu na svakom području i koralnu službu (konventalnu misu i oficij) u župnoj crkvi u Vrbniku. Na čelu toga svećeničkog zbora bio je plovan (župnik). On je bio prvi među jednakima i predstavljao je kapitul prema vani. To je bila vrlo časna služba te se u Vrbničkom statutu spominje redovito uz mesnog suca i općinsko vijeće.

 

Župa odnosno seoski kaptol u Vrbniku vrlo je stara. Ali njezini počeci nisu nam poznati. Međutim župa Vrbnik nalazila se je među onim župama koje su već u 11 st. postojale u krčkoj biskupiji. Zaista je začudno što se vrbnički kapitul spominje prvi put tek 1472 g. Kad je knez Ivan Frankopan darovao istom kaptolu zemljišt3e zvano „ Ubrov“ za mise „zornice“, te opet 1483 g. Vrbnički puk sakupljen na skupštini bratovštine sv. Marije Vele na Uskrs daruje plovanu i njegovom kaptolu crkvu sv. Mavra.

 

Međutim prvi poznati vrbnički župnik spominje se u statutu bratovštine sv. Ivana Krstitelja u Vrbnije toj brašćini darovao svoju kuću u Vrbniku, vinograd i česticu na vrbničkom teritoriju. U tom statutu spominje se po prvi put i vrbnička župna crkva sv. Marije  koja se nalazi u samom centru Vrbnika.

 

Google prevoditelj

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Sljedeća događanja

Pet Lip 30
Festival žlahtine
Ned Srp 09
Dani šurlica

Kalendar događanja otoka Krka

Link

Knjižnica obitelji Vitezić

knjiznica.jpg

Muzeji, galerije, suveniri

muzeji.jpg

Vrbnička žlahtina

zlahtina.jpg

Ronilački klub

diving_ml.jpg

Pošalji e-razglednicu

razglednice.jpg

Logotip

vrbnik_new.jpg 

Tečaj

tecaj.jpg

Korisni linkovi

linkovi.jpg

Iznajmljivači

privatni_smj.jpg

Kontakt

TZO Vrbnik, Placa vrbničkog statuta 4, 51516 Vrbnik

Tel/Fax: +385 51 857 479

E-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

 htz.jpg kvarner.jpg
tz_otok_krk_naslovna.jpg