Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Početna arrow Zanimljivosti: arrow Narodni život i običaji
Narodni život i običaji PDF Ispis E-mail

 

Narodna nošnja, između ostalog, predstavlja duševne i tjelesne odlike jednog naroda, odnosno njegove kulture. U nošnjama kvarnerskog područja, u koje spada i otok Krk pa i naš Vrbnik, nailazimo na miješanje tzv. mediteranskog i dinarskog tipa. Stoga ni narodna nošnja našeg Vrb­nika nije nešto specifično vrbnieko, nego je tek narodna preinaka glavnih odjevnih principa. Međutim, vrbnička narodna nošnja je vrlo slikovita. Svako pak mjesto, dapače i selo, ponešto se razlikuje u noš­nji.

 

Svima je pak zajedničko da su osnovne boje primorsko-istarskih nošnji crna i  bijela boja, dok u svagdanjem životu prevladava crnina; predaja na Krku tumači da to datira od zatočenja kneza Ivana Frankopana, u znak žalosti. Nadalje treba reći, da se nošnja, i muških i ženskih, dijeli na svag­danju i blagdansku, te isto tako na ljetnu i zimsku. Ljetna je tanja »od bedeni«, a zimska deblja, od sukna. I bedena i sukno proizvo­dili su se u domaćoj kućnoj radinosti od domaće vune, i zato gotovo nije bilo kuće bez tzv. krosna, tj. tkalačkog stana, bez kolovrata, grebena, preslice, vretena itd.

 

Žensko odijelo sastoji se od »košulje« (stomanja), »župice« (bluza) i »suknje« ili »suknjice«. Župica je od crnog platna s uskim ruka­vima, dok je suknja — isto crna od domaćeg sukna ili od bedeni sezala ¡do ispod koljena, sa ¡širokom pregačom sprijeda. 'U sveča­nim zgodama i prigodom ženidbe nosile su se svečanije suknje, tzv. »tesnek«, ukrašen raznobojnim resama. Među donjom ženskom odje­ćom moramo ovdje spomenuti i tzv. »kotige«, tj. kožnate podsuknje od ovčjih i janjećih koža. U žensku noš­nju spadao je također i »rub« koji je rađen od lana, a dublenac od svile. Bio je obično dug od 2,50 do 3 m, a širok od 30 do 50 cm. Krajevi su im ukrašeni vezom, mrežicama ili kitama. 'Na glavi su ga obavijali ugibanog u 4 do 6 giba. Prema svrsi rub je bio različit: za svakodnevnicu, za blagdan, za na vele prazniki, za po pirih i za žalost. Po ljeti se koristio tenki rub, a zimi debeli. Ženske su pored ruba, osobito starije, nosile i šešir (klobuk) od debelog sukna, i to kod posla u polju.

 

Muška odjeća sastojala se je od »košulje« (bijele), »suknjice« (haljetak, jaketa) i »hlača« (široke brageše) te »prsluka« (verdakol), a prije dugi kružat bez rukava. Hlače su pri pojasu bile uske, a od pasa široke, suzujući se i završavajući usko povrh kičica. Haljetak (jaketa) bio je dosta širok i kratak bez ovratnika, spri­jeda otvoren kako bi se bolje isticala bijela košulja od domaćeg platna s okruglim pucetima. Na glavi su nosili »kapu« (pletenu) koja se spuštala do ramena s većim privjeskom. Muškarci su u zimsko doba povrh haljetka nosili »kaban« s kukuljicom ili kapučom za glavu. Muškoj nošnji pripadala je i mala crna kravata. Muška nošnja danas se vidi jedino na folklornim smotrama otoka Krka. U narodnu nošnju spadali su također kod ženskih „naviželice“ (naušnice) pa zatim „rućin“, „pendun“, „kolajna“, „verica“, „prstem“.

 

Kad dođete u Vrbnik na glavni  gradski trg, Placu, postoji šansa da zateknete svatove, "pirovjane". Ako ste kojim slučajem naišli na taj radosni događaj, sigurno ćete uživati u raskošnoj svečanosti, jer je u Vrbniku još živ običaj da se svadba održava na tradicionalan način. A tradicionalna vrbnička svadba održava se upravo na Placi i praćena je otmjenim starinskim plesom i pjevanjem. Ples, "tanec", odvija se uz prastaru svirku na drvenom puhačkom glazbalu "sopeli". Sopeli su drevni instrumenti koji obavezno dolaze u paru ("tenka" i "debela"), a sviraju ih pučki svirači - "sopci".

 

vrbnički tanec

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 zenska narodna nošnja 

 

 

 

 

Google prevoditelj

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Sljedeća događanja

Ned Srp 23 @09:00 - 11:00
AZ, BRANKO PRIDIVKOM FUČIĆ
Pon Srp 24 @08:00 - 05:00
5. ljetna škola Glagoljice
Uto Srp 25 @08:00 - 05:00
5. ljetna škola Glagoljice
Sri Srp 26
Srijedom u Vrbniku
Sri Srp 26 @08:00 - 05:00
5. ljetna škola Glagoljice

Kalendar događanja otoka Krka

logo.png

Knjižnica obitelji Vitezić

knjiznica.jpg

Muzeji, galerije, suveniri

muzeji.jpg

Vrbnička žlahtina

zlahtina.jpg

Ronilački klub

diving_ml.jpg

Pošalji e-razglednicu

razglednice.jpg

Logotip

vrbnik_new.jpg 

Tečaj

tecaj.jpg

Korisni linkovi

linkovi.jpg

Iznajmljivači

privatni_smj.jpg

Specijalizirani časopisi

spec_cas.jpg

Kontakt

TZO Vrbnik, Placa vrbničkog statuta 4, 51516 Vrbnik

Tel/Fax: +385 51 857 479

E-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

 htz.jpg kvarner.jpg
tz_otok_krk_naslovna.jpg