Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Početna arrow Zanimljivosti: arrow Narodni život i običaji
Narodni život i običaji PDF Ispis E-mail

 

Narodna nošnja, između ostalog, predstavlja duševne i tjelesne odlike jednog naroda, odnosno njegove kulture. U nošnjama kvarnerskog područja, u koje spada i otok Krk pa i naš Vrbnik, nailazimo na miješanje tzv. mediteranskog i dinarskog tipa. Stoga ni narodna nošnja našeg Vrb­nika nije nešto specifično vrbnieko, nego je tek narodna preinaka glavnih odjevnih principa. Međutim, vrbnička narodna nošnja je vrlo slikovita. Svako pak mjesto, dapače i selo, ponešto se razlikuje u noš­nji.

 

Svima je pak zajedničko da su osnovne boje primorsko-istarskih nošnji crna i  bijela boja, dok u svagdanjem životu prevladava crnina; predaja na Krku tumači da to datira od zatočenja kneza Ivana Frankopana, u znak žalosti. Nadalje treba reći, da se nošnja, i muških i ženskih, dijeli na svag­danju i blagdansku, te isto tako na ljetnu i zimsku. Ljetna je tanja »od bedeni«, a zimska deblja, od sukna. I bedena i sukno proizvo­dili su se u domaćoj kućnoj radinosti od domaće vune, i zato gotovo nije bilo kuće bez tzv. krosna, tj. tkalačkog stana, bez kolovrata, grebena, preslice, vretena itd.

 

Žensko odijelo sastoji se od »košulje« (stomanja), »župice« (bluza) i »suknje« ili »suknjice«. Župica je od crnog platna s uskim ruka­vima, dok je suknja — isto crna od domaćeg sukna ili od bedeni sezala ¡do ispod koljena, sa ¡širokom pregačom sprijeda. 'U sveča­nim zgodama i prigodom ženidbe nosile su se svečanije suknje, tzv. »tesnek«, ukrašen raznobojnim resama. Među donjom ženskom odje­ćom moramo ovdje spomenuti i tzv. »kotige«, tj. kožnate podsuknje od ovčjih i janjećih koža. U žensku noš­nju spadao je također i »rub« koji je rađen od lana, a dublenac od svile. Bio je obično dug od 2,50 do 3 m, a širok od 30 do 50 cm. Krajevi su im ukrašeni vezom, mrežicama ili kitama. 'Na glavi su ga obavijali ugibanog u 4 do 6 giba. Prema svrsi rub je bio različit: za svakodnevnicu, za blagdan, za na vele prazniki, za po pirih i za žalost. Po ljeti se koristio tenki rub, a zimi debeli. Ženske su pored ruba, osobito starije, nosile i šešir (klobuk) od debelog sukna, i to kod posla u polju.

 

Muška odjeća sastojala se je od »košulje« (bijele), »suknjice« (haljetak, jaketa) i »hlača« (široke brageše) te »prsluka« (verdakol), a prije dugi kružat bez rukava. Hlače su pri pojasu bile uske, a od pasa široke, suzujući se i završavajući usko povrh kičica. Haljetak (jaketa) bio je dosta širok i kratak bez ovratnika, spri­jeda otvoren kako bi se bolje isticala bijela košulja od domaćeg platna s okruglim pucetima. Na glavi su nosili »kapu« (pletenu) koja se spuštala do ramena s većim privjeskom. Muškarci su u zimsko doba povrh haljetka nosili »kaban« s kukuljicom ili kapučom za glavu. Muškoj nošnji pripadala je i mala crna kravata. Muška nošnja danas se vidi jedino na folklornim smotrama otoka Krka. U narodnu nošnju spadali su također kod ženskih „naviželice“ (naušnice) pa zatim „rućin“, „pendun“, „kolajna“, „verica“, „prstem“.

 

Kad dođete u Vrbnik na glavni  gradski trg, Placu, postoji šansa da zateknete svatove, "pirovjane". Ako ste kojim slučajem naišli na taj radosni događaj, sigurno ćete uživati u raskošnoj svečanosti, jer je u Vrbniku još živ običaj da se svadba održava na tradicionalan način. A tradicionalna vrbnička svadba održava se upravo na Placi i praćena je otmjenim starinskim plesom i pjevanjem. Ples, "tanec", odvija se uz prastaru svirku na drvenom puhačkom glazbalu "sopeli". Sopeli su drevni instrumenti koji obavezno dolaze u paru ("tenka" i "debela"), a sviraju ih pučki svirači - "sopci".

 

vrbnički tanec

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 zenska narodna nošnja 

 

 

 

 

Google prevoditelj

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Sljedeća događanja

No events

Kalendar događanja otoka Krka

logo.png

Knjižnica obitelji Vitezić

knjiznica.jpg

Muzeji, galerije, suveniri

muzeji.jpg

Vrbnička žlahtina

zlahtina.jpg

Ronilački klub

diving_ml.jpg

Pošalji e-razglednicu

razglednice.jpg

Logotip

vrbnik_new.jpg 

Tečaj

tecaj.jpg

Korisni linkovi

linkovi.jpg

Iznajmljivači

privatni_smj.jpg

Specijalizirani časopisi

spec_cas.jpg

Kontakt

TZO Vrbnik, Placa vrbničkog statuta 4, 51516 Vrbnik

Tel/Fax: +385 51 857 479

E-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

 htz.jpg kvarner.jpg
tz_otok_krk_naslovna.jpg