Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Početna arrow Zanimljivosti: arrow Arheološka nalazišta
Arheološka nalazišta PDF Ispis E-mail

 

 

U okolici Vrbnika postoji više pretpo­vijesnih nalazišta — počevši od sitne keramike do sjekira i mogila (gromača). Počevši od Vinac preko Tenkoga, Svetog Jurja, Pod Hlam preko Garice i Risike, pa do Kuničina i Kostrija, tj. na užem i širem području Vrbnika, nalazimo tragove pretpovijesnih stanovnika u Vrbniku.

 

Tako je na bližem području Vrbnika zvanom Kuničin — par kilo­metara zapadno od Vrbnika na putu za Garicu — nađeno više kame­nih predmeta: sjekira, klinova, batova i nožića, što nam sve svjedoči da je tamo negda obitavao primitivan čovjek koji je živio u spiljama, oblačio se u krzno životinja, a za oruđe i oružje upotrebljavao je kamen, naročito od kremena kojim je pravio i vatru na kojoj je pekao životinjsko meso. Kamene sjekire nađene su također u bližim i da­ljim vrbničkim područjima: na iDraženici, Krasih, Gračišću i Krmi- njaku, a jedna dapače i u samom Vrbniku kod rušenja jedne peći. Ovi predmeti koji su nađeni na širem i užem području Vrbnika,  čuvaju se u župskom uredu u Vrbniku u zbirci koju je početkom ovoga stoljeća sakupio Nikola Butković, pop i učitelj u Kastvu i Vrbniku, a njegov ju je nećak prof. Ivan Butković poklonio vrbriičkoj župnoj crkvi.

 

I u zbirci franjevačkog samostana u Košljunu čuva se kameni bat koji je nađen u Vrtmiku (vjerojatno na Kuničini) i koji je istom samostanu god. 1895. poklonio Antun Harbić iz Vrbnika. A jedna takva kamena sjekira nađena u Vrbniku, koja »među svim predmetima iz kamenite dobi našastimi u Dalmaciji zauzimlje prvo mjesto«, nalazi se u Arheološkom muzeju u Zagrebu.  Takvih nalazišta ima i u daljoj okolici Vrbnika, tj. u Garici i Risiki.

 

Oko tisuću godina prije Krista na Otoku su obitavali njegovi prvi stanovnici pripadnici ilirskog plemena Liburna. Bavili su se poljoprivredom, stočarstvom, obrtom. O Ilirima govore pisani izvori, ostaci keramike, oruđa, oružja i nakita. Svoja obitavališta Iliri su često gradili na vrhovima brežuljaka koja su ograđivali s prstenasto izgrađenim bedemima od suhozida. Ostaci takvoga naselja pronađeni su na brežuljku Kostrij, nasuprot vrbničkoj luci. Nekadašnji stanovnici otoka Krka najupečatljiviji trag svoga postojanja ostavili su u krčkom pejsažu. Oni su svoje pašnjake, maslinike i vinograde, svoje nastambe, kao i svaku mrvicu obradive zemlje ogradili suhozidom - gromačom. Čitav su krajolik tako, slažući kamen na kamen, bez korištenja nekog drugog materijala preobrazili u atraktivan pejsaž prekriven mrežom suhozida.

 

 

Google prevoditelj

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Sljedeća događanja

No events

Kalendar događanja otoka Krka

logo.png

Knjižnica obitelji Vitezić

knjiznica.jpg

Muzeji, galerije, suveniri

muzeji.jpg

Vrbnička žlahtina

zlahtina.jpg

Ronilački klub

diving_ml.jpg

Pošalji e-razglednicu

razglednice.jpg

Logotip

vrbnik_new.jpg 

Tečaj

tecaj.jpg

Korisni linkovi

linkovi.jpg

Iznajmljivači

privatni_smj.jpg

Specijalizirani časopisi

spec_cas.jpg

Kontakt

TZO Vrbnik, Placa vrbničkog statuta 4, 51516 Vrbnik

Tel/Fax: +385 51 857 479

E-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

 htz.jpg kvarner.jpg
tz_otok_krk_naslovna.jpg