Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Početna arrow Zanimljivosti: arrow Arheološka nalazišta
Arheološka nalazišta PDF Ispis E-mail

 

 

U okolici Vrbnika postoji više pretpo­vijesnih nalazišta — počevši od sitne keramike do sjekira i mogila (gromača). Počevši od Vinac preko Tenkoga, Svetog Jurja, Pod Hlam preko Garice i Risike, pa do Kuničina i Kostrija, tj. na užem i širem području Vrbnika, nalazimo tragove pretpovijesnih stanovnika u Vrbniku.

 

Tako je na bližem području Vrbnika zvanom Kuničin — par kilo­metara zapadno od Vrbnika na putu za Garicu — nađeno više kame­nih predmeta: sjekira, klinova, batova i nožića, što nam sve svjedoči da je tamo negda obitavao primitivan čovjek koji je živio u spiljama, oblačio se u krzno životinja, a za oruđe i oružje upotrebljavao je kamen, naročito od kremena kojim je pravio i vatru na kojoj je pekao životinjsko meso. Kamene sjekire nađene su također u bližim i da­ljim vrbničkim područjima: na iDraženici, Krasih, Gračišću i Krmi- njaku, a jedna dapače i u samom Vrbniku kod rušenja jedne peći. Ovi predmeti koji su nađeni na širem i užem području Vrbnika,  čuvaju se u župskom uredu u Vrbniku u zbirci koju je početkom ovoga stoljeća sakupio Nikola Butković, pop i učitelj u Kastvu i Vrbniku, a njegov ju je nećak prof. Ivan Butković poklonio vrbriičkoj župnoj crkvi.

 

I u zbirci franjevačkog samostana u Košljunu čuva se kameni bat koji je nađen u Vrtmiku (vjerojatno na Kuničini) i koji je istom samostanu god. 1895. poklonio Antun Harbić iz Vrbnika. A jedna takva kamena sjekira nađena u Vrbniku, koja »među svim predmetima iz kamenite dobi našastimi u Dalmaciji zauzimlje prvo mjesto«, nalazi se u Arheološkom muzeju u Zagrebu.  Takvih nalazišta ima i u daljoj okolici Vrbnika, tj. u Garici i Risiki.

 

Oko tisuću godina prije Krista na Otoku su obitavali njegovi prvi stanovnici pripadnici ilirskog plemena Liburna. Bavili su se poljoprivredom, stočarstvom, obrtom. O Ilirima govore pisani izvori, ostaci keramike, oruđa, oružja i nakita. Svoja obitavališta Iliri su često gradili na vrhovima brežuljaka koja su ograđivali s prstenasto izgrađenim bedemima od suhozida. Ostaci takvoga naselja pronađeni su na brežuljku Kostrij, nasuprot vrbničkoj luci. Nekadašnji stanovnici otoka Krka najupečatljiviji trag svoga postojanja ostavili su u krčkom pejsažu. Oni su svoje pašnjake, maslinike i vinograde, svoje nastambe, kao i svaku mrvicu obradive zemlje ogradili suhozidom - gromačom. Čitav su krajolik tako, slažući kamen na kamen, bez korištenja nekog drugog materijala preobrazili u atraktivan pejsaž prekriven mrežom suhozida.

 

 

Google prevoditelj

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Sljedeća događanja

Ned Srp 23 @09:00 - 11:00
AZ, BRANKO PRIDIVKOM FUČIĆ
Pon Srp 24 @08:00 - 05:00
5. ljetna škola Glagoljice
Uto Srp 25 @08:00 - 05:00
5. ljetna škola Glagoljice
Sri Srp 26
Srijedom u Vrbniku
Sri Srp 26 @08:00 - 05:00
5. ljetna škola Glagoljice

Kalendar događanja otoka Krka

logo.png

Knjižnica obitelji Vitezić

knjiznica.jpg

Muzeji, galerije, suveniri

muzeji.jpg

Vrbnička žlahtina

zlahtina.jpg

Ronilački klub

diving_ml.jpg

Pošalji e-razglednicu

razglednice.jpg

Logotip

vrbnik_new.jpg 

Tečaj

tecaj.jpg

Korisni linkovi

linkovi.jpg

Iznajmljivači

privatni_smj.jpg

Specijalizirani časopisi

spec_cas.jpg

Kontakt

TZO Vrbnik, Placa vrbničkog statuta 4, 51516 Vrbnik

Tel/Fax: +385 51 857 479

E-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

 htz.jpg kvarner.jpg
tz_otok_krk_naslovna.jpg