Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Razgon PDF Ispis E-mail

 

Prve nedjelje nakon blagda­na Sv. Petra ¡ Pavla u Vrbniku se obilježava Razgon, dan zavr­šetka mužnje ovaca i njihovo puštanje na slobodnu ispašu. Razgon nema definirani datum (kao Petrova) jer on može biti dan poslije Petrove (ako je Petro­va u subotu ).

 

Janjci se odvajaju od ovaca i ovce se tada pošalje na slobodnu ispašu po „dermunima" (suhozi­dom obzidani pašnjaci) oko Vrbnika. U Vrbniku se stado svakodnevno ne kontrolira, niti se ovce vodi doma svaku večer. Ovce imaju već njima poznati teritorij na kojem pasu i čobani ih obilaze, eventualno im nose vodu i zimi si­jeno ako padne snijeg. Ovce se češće kontro­liraju kada se janje, jer svatko želi znati za ko­liko mu se stado pove­ćalo, a često treba „pomoći" ovci da se ojanji. Ako se ovce muzu, onda čobani odlaze do ovaca i muzu dva puta dnevno (ujutro i uvečer). Znaju se čobani i udru­žiti, objediniti stado od dva ili tri vlasnika i musti sve ovce pa tako svatko muze jednom dnevno. Ovce se danas muzu do Razgona, a onda ih se pusti i na „komunadu" (teritorij koji čoban nema u vlasništvu nego u najmu; komanada je državni ili crkveni terito­rij). Razgon je nekada predstav­ljao i ostavljanje pomuženog mli­jeka onome koji je imao ovce u najmu.

 

Nekada nisu svi bili vlasnici ovaca. Ovce i stada (oko 20 gla­va) nekada su imali imućnije obi­telji. Da bi se imalo ovce, trebalo je imati i pašnjake (dermune), a kako su se svi bavili poljoprivre­dom i stočarstvom, nije se moglo iznajmiti pašnjak. Neke obite­lji imale su više zemlje, pa i više pašnjaka. Zato su oni koji su to sebi mogli priuštiti davali stado u najam, za to su dobivali dio mli­jeka, a drugi dio pripadao je čo­banu koji se brinuo o stadu. Na Razgon vlasnik stada se odricao svojega dijela pomuženog mlije­ka u korist čobana i tada je čoban imao ukupnu količinu mlijeka za sebe. Naravno da je tada bilo i manje mlijeka jer su pašnjaci bili pojedeni, a krajem lipnja ili po­četkom srpnja nije bilo ni previše vode.

 

Čobani su bili zahvalni vla­snicima stada i pašnjaka na tom daru jer su u nekoliko dana pove­ćali količinu sira za svoju brojnu obitelj. Žene su radile sir od ov­čjeg mlijeka i skutu. Od skute su pekli kolač poviticu.

 

Danas se tehnologija pro­izvodnje sira pojednostavnila. Koriste se forme za sir od inoxa (cijev od inoxa je probušena kako bi sirutka izlazila iz mladog sira; kontrolira se temperatura mlijeka, koristi se kupovna sirut­ka). Manje promjena doživjela je proizvodnja skute koja se radi od nusprodukta koji je ostao od proizvodnje sira. Sirutka koja je ostala od sira zakuha se na laga­noj vatri i kada isplivaju ukrućeni komadići, procijedi se na cjedilj­ku i kroz gazu i pusti 8 sati. Tako ocjeđena skuta se stavi na tanjur.

 

Skuta mora biti dovolj­no vlažna, ali i kom­paktna na tanjuru i ne presuha. Od tako pri­pravljene skute može se napraviti povitica. Za poviticu se u sku­tu stavi 2-3 jaja, nari­bane limunove kori­ce, dvije žlice šećera, dvije-tri žlice brašna da to poveže, pecilni prašak i peče se u maloj zdjelici jer je ukupna količina mala. Jedna skuta je teška oko >2 kg. Od mladog ovčjeg sira ispeku se presneci. Na razvaljano tijesto okrugla oblika stavi se nadjev od od naribanog svježeg ovčjeg sira, limunove korice, krušnih mrvica, jaja ... i oblikuju se prstima koša­rica od tijesta. Presneci se peku u okruglim formicama i ispečeni pošećere i razrežu na komadiće. Presnec i povitica su tipični vrbenski kolači i ne postoji indu­strijski nadomjestak za te kolače. Najčešće se peku upravo za Ivanju i Petrovu jer je to štajun od sira, ali i blagdani koje treba obi­lježiti tradicionalnim gastronom­skim delicijama uz čašu vrbničke žlahtine.

 

razgon.jpg

                                                                                                     

 

                                                                                                                    Autor

                                                                                                                    Mira Katunar

 

 

 

 

Google prevoditelj

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Sljedeća događanja

No events

Kalendar događanja otoka Krka

logo.png

Knjižnica obitelji Vitezić

knjiznica.jpg

Muzeji, galerije, suveniri

muzeji.jpg

Vrbnička žlahtina

zlahtina.jpg

Ronilački klub

diving_ml.jpg

Pošalji e-razglednicu

razglednice.jpg

Logotip

vrbnik_new.jpg 

Tečaj

tecaj.jpg

Korisni linkovi

linkovi.jpg

Iznajmljivači

privatni_smj.jpg

Specijalizirani časopisi

spec_cas.jpg

Kontakt

TZO Vrbnik, Placa vrbničkog statuta 4, 51516 Vrbnik

Tel/Fax: +385 51 857 479

E-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

 htz.jpg kvarner.jpg
tz_otok_krk_naslovna.jpg