Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Početna arrow Priroda
Priroda PDF Ispis E-mail

Biljni pokrov otoka Krka u svom najvećem dijelu pokazuje sve značajke priobalnog zaleđa, a tomu je uzrok činjenica da je taj dio Kvarnera još pred desetak ili čak manje tisuća godina bio suvislo kopno.

 

Međutim, ukoliko nebismo detaljnije ulazili u povijesni razvitak biljnoga pokrova  toga dijela Hrvatske, možemo sa sigurnošću tvrditi da je otok Krk prije većih čovjekovih zahvata do pred nekih 3-4 tisuće godina bio u potpuosti obrastao šumskom vegetacijom, dakle bio je u potpunosti pokriven šumama. To je potpuno shvatljivo u onom dijelu otoka koji se pruža zapadno od crte Vrbnik-Punat, a nešto teže shvatljivo, izuzmu li se dijelovi Hlama i Bašćanska kotlina, istočno od navedene linije. Zamišljena linija Vrbnik-Punat razdvaja u grubome otok Krk na, mogli bismo reći, dva potpuno različita dijela. Zapadno od navedene linije otok Krk je razmjerno nizak, njegova je površina valovita i obrasla šumama. Istočni dio je prostrana visoravan presječena Bašćanskom kotlinom na dva dijela i danas je “gola”, bez šumskog pokrova. Neće biti na odmet naglasiti da se sva naselja otoka Krka, izuzev možda Stare Baške, nalaze u onom dijelu koji je i danas više manje šumovit. To se u potpunosti odnosi i na Vrbnik.

 

Vrbnik se nalazi na krškom terenu, odnosnona hridi visokoj 49 metara, i iz toga proizlazi da na njegovom području postoji nekoliko desetaka spilja i jama: Namori, Pod Kovač, Pod Kupinom, Bezdna jama, Petrina i kod Babinog zuba. Tu je riječ o manjim objektima dužine od 7 do 15 metara , koji se nalaze u razini mora, a u nekima je i more, pa se u njih može ući samo s čamcem.

Jadro – podno Hlama – je riječ ilirskoga porijekla i označuje potok, rječica, teren bogat vodom. Doista, Hlamska Draga je „odtočje“ kojim za jakih oborina otječe velika voda. Tu su i danas korita sihih potoka, a tu je i živi zdenac.

 

 

 

 

 

Google prevoditelj

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Sljedeća događanja

Sub Pro 16
Advent va Vrbniku

Kalendar događanja otoka Krka

logo.png

Knjižnica obitelji Vitezić

knjiznica.jpg

Muzeji, galerije, suveniri

muzeji.jpg

Vrbnička žlahtina

zlahtina.jpg

Ronilački klub

diving_ml.jpg

Pošalji e-razglednicu

razglednice.jpg

Logotip

vrbnik_new.jpg 

Tečaj

tecaj.jpg

Korisni linkovi

linkovi.jpg

Iznajmljivači

privatni_smj.jpg

Specijalizirani časopisi

spec_cas.jpg

Kontakt

TZO Vrbnik, Placa vrbničkog statuta 4, 51516 Vrbnik

Tel/Fax: +385 51 857 479

E-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

 htz.jpg kvarner.jpg
tz_otok_krk_naslovna.jpg