KNJIŽNICA OBITELJI VITEZIĆ

Knjižnica obitelji Vitezić sadrži vrijednu ostavštinu dvojice braće iz Vrbnika: krčkog biskupa Ivana Josipa Vitezića i Dinka Vitezića doktora prava i zastupnika u bečkom parlamentu.
Knjižnicu je na „dobrobit vrbničkog puka za širenje korisnog znanja“ ustanovio brat Dinko 1898., dok je još 1877. brat Ivan Josip oporučno ostavio sve svoje knjige i dao zamisao o osnivanju. S obzirom da nije bilo adekvatnog prostora, krenulo se u izgradnju Vitezićevog doma koji će biti otvoren 1901. na mjestu današnjeg hotela „Vrbniče nad morem“.
Osim knjižnice sadržavao je hrvatsku čitaonicu, dvoranu za priredbe i sastanke, posujilnicu, dječje zabavište, gostionicu i svratište. Sama knjižnica bit će otvorena za javnost 1910. Vitezićev dom bombardiran je 1945., ali na svu sreću većina knjižne građe je spašena. 1973. Knjižnica obitelji Vitezić proglašena je kulturnim dobrom. Sadrži knjige iz različitih područja ljudske djelatnosti na više stranih jezika. Najvrjednija je zbirka unikata i zbirka rara. Najpoznatiji primjerci knjižnice su: Atlas Johanna Davida Köhlera tiskan 1718., jedan od dva takva sačuvana u svijetu, drugi se čuva u Cambridgeu; zatim Ilyricum Sacrum Daniella Farlattija; protestantski Novi zavjet na hrvatskom jeziku tiskan glagoljicom 1562. ili npr. Knjiga popa Savata – glagoljski rukopis koji sadrži zbirku molitava Gašpara Vnučića iz 1568. Vrijedni glagoljaški rukopisi i tiskane knjige danas se čuvaju u župnom dvoru, a Petrisov zbornik, Vrbnički statut i Greblov Kvarezimal u Sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Povjesničarima je posebno zanimljiva i vrijedna korespondencija Dinka Vitezića i Josipa Juraja Strossmayera te različita godišta časopisa Naša sloga, Narodnog lista i Pučkog prijatelj. Nekada je knjižnica imala puno više primjeraka, no prema zadnjem izvješću iz 2012. knjižnica broji 3877 naslova i 6273 sveska, ima on line katalog, a neke vrijedne knjige su i digitalizirane.


Atlas možete pogledati u digitalnom zapisu
Katalog knjižnog fonda