PJEŠAČKE STAZE


Vrbničke pješačke staze predstavljaju dio obilježenih pješačkih staza otoka Krka. Šetajući brežuljcima i vrletima možete uživati u netaknutoj flori i fauni, gromačama i ostacima crkvica te prekrasnom pogledu na Velebitski kanal.

Korisni savjeti i upute:
Prije polaska provjerite vremensku prognozu, obujte čvrste tenisice ili planinarske cipele, a odjeću prilagodite godišnjem dobu ( laganiju za ljeto, kapu ili šešir radizaštite od sunca, jaknu ili deblju majicu tijekom proljeća i jeseni, a vjetrovku i kabanicu zimi ). Ponesite dovoljno tekućine, hrane po potrebi, nož, flaster, zavoj, sat, mobitel, sunčane naočale, fotoaparat.
Krenite na put u društvu, pratite oznake na terenu, i idite samo označenim stazama.
Molimo da ne bacate otpad, ne palite vatru, ne rušite i ne preskačite suhozide (gromače), pažljivo otvarate i zatvarate sva vrata na koja naiđete na stazi, ne berete grožđe, smokve i zaštićeno bilje, ne tjerate ovce i divlje životinje.
Navedenim pješačkim stazama krećete se na vlastitu odgovornost.
SOS telefonski broj: 112 (Policija, Vatrogasci, Hitna pomoć, Hrvatska gorska služba spašavanja)
Na području otoka djeluje Planinarsko društvo Obzova.
Više informacija na www.pd-obzova.hr , e mail kontakt@pd-obzova.hr

Važna napomena:
Posebni ornitološki rezervat Glavina-Mala luka proglašen je davne 1963. godine zbog zaštite rijetkih i zaštićenih ptica. Prostire se na površini od oko 1000 ha i zauzima prostor od obalne crte do 1 km unutar kopna. Stanište je to uvijek rado viđenih supova, orla zmijara, sivog sokola, vjetruše, morskog vranca, sove, ušare, modrokosa, kamenjara, ćukavice.
Mole se svi posjetitelji da budu oprezni prilikom kretanja rezervatom, imajući na umu da ne remete mir u rezervatu.
Ukoliko opazite nedozvoljene radnje, molima vas da kontaktirate
Javnu ustanovu ''Priroda'', 51000 Rijeka, Grivica 4/I kat
tel: 00385 51 352 400, fax: 00385 51 352 401, e-mail: info@ju-priroda.hr
U rezervatu nije dopušteno uznemiravati i ptice i druge životinje koje u rezervatu obitavaju, oštećivati geološku baštinu, kampirati, paliti vatru, off-road vožnja izvan javnih prometnica, bacati otpad, uništavati biljke i gljive te parkirati izvan označenog područja.

Otok Krk premrežen je pješačkim stazama. Istražite ih, a karte pješačkih staza možete preuzeti i u PDF ili JPG formatu.