PREPORUČAMO

Nekada je život na otoku bio potpuno drugačiji, ljudi su bili skromni i skrbni, praktični i mudri, morali su naučiti kako preživljavati u teškim životnim uvjetima. Nisu živjeli u obilju i racionalno su trošili ono što su imali. U vrijeme dok nije bilo hladnjaka, jeli su sezonsko povrće, solili ribu i sušili meso. Koristili su maslinovo ulje i morsku sol, a sve je mirisalo po lovoru i ružmarinu. Riba se jela često, meso se jelo nedjeljom i blagdanima. Žene su za posebne prilike pripravljale tjesteninu, osobito šurlice ili makaruni, sa zvacetom od divljači ili janjetine. Jeo se ovčji sir i pršut, a voljeli su i jela od mekušaca. Pripremale su se jednostavne slastice: laže za karneval, friti za Badnjak i Veliki petak, orihnjača za Božić, pogača za Uskrs, presnec za Ivanju. Sušile su se smokve i jele kao jedina cjelogodišnja slastica. Danas se od tradicijskih namirnica pripremaju autohtona i neka nova originalna jela koja nude vrbnički restorani i konobe. Svakako morate probati otočku janjetinu, šurlice i gulaš, kvalitetnu bijelu i plavu ribu, mekušce i ostale morske plodove, kao i slastice od sira i skute.

Šurlice z janjećin zvaceton - gulašon ( za 6 osoba )

Sastojci za šurlice: 1 kg glatkog brašna, 500 ml tople vode, 1 jaje, 1 žumanjak, 1 žlica maslinovog ulja ili masti, malo soli
Priprema: Od brašna, vode, jaja, soli i maslinovog ulja treba umijesiti čvrsto tijesto pa ga pustiti prekrivenog da odstoji 1-2 sata. Oblikovati komade tijesta u valjke te ih rezati na komadiće cca 1 dkg. Rukama i drvenim štapićem ili pletaćom iglom valjanjem oblikovati u šurlicu dužine 8-10 cm. Šurlice skidati sa štapića da iznutra ostanu šuplje i slagati na pobrašnjenu plohu. Pustiti da se tijesto malo prosuši, a zatim ih kuhati u većoj količini kipuće posoljene vode dok ne omekšaju.
Sastojci za janjeći zvacet: 2 kg janjetine, 0,45 kg luka, 0,15 kg svježe rajčice, 0,18 kg ulja, 4 režnja češnjaka, 0,2 dcl vina; sol, papar, peršin i malo lovorovog lista po želji
Priprema: Na luku pirjati narezano janjeće meso uz dodatak češnjaka, rajčice, peršina te začina. Potrebno podlijevati po potrebi, malo pobrašniti i na kraju dodati vino, odrediti količinu umaka.
Posluživanje: Kuhane šurlice procijediti, isprati pa preliti s malo zvaceta, da se ne slijepe. Servirati tople uz obavezan dodatak ribanca ili tvrđeg ovčjeg sira.

Presnec

Sastojci za tijesto: 0,25 kg brašna, 0,05 kg šećera, 0,05 kg masti ili maslaca, 1 jaje, malo soli

Priprema: Od brašna, šećera, masti, jaja i malo soli zamijesiti tijesto i pustiti da se malo odmori. Tijesto izvaljati u oblik veličine jednog većeg tanjura ili dva manja; i još cca 30% šire. To tijesto služi kao plašt u koji se umota smjesa od sira.
Sastojci za smjesu: 1 kg mladog ovčjeg sira, 0,25 kg šećera, 0,10 kg brašna, 6 žumanjaka, korica od limuna i vanilin šećer po potrebi
Priprema: Mladi ovčji sir usitniti, šećer, vanilin šećer i žumanjke malo izmiješati, dodati koricu od limuna i brašno, lagano spojiti i staviti na pripremljeno tijesto. Malo poravnati, pustiti ca. 2 cm ruba, u razmaku od 5 cm rubove tijesta uštipnuti. Tako složen presnec peče se u pećnici na umjerenoj vatri dok lijepo ne porumeni.
Posluživanje: Presnec posipati sa šećerom u prahu i poslužiti hladnog.