Otočna rožica

Javni poziv za „Otočnu rožicu 2018."


Otkrijte Vaš "kutak rajskog vrta" i podijelite taj užitak s nama. Izaberimo najljepšu otočnu rožicu.

Krčki pasionirani zaljubljenici u hortikulturu, otočani koji uređenjem svog životnog prostora uvelike doprinose obogaćivanju turističke ponude otoka Krka, svoju oplemenjenu prirodu, ostvareni kutak rajskog vrta imati će i ove godine priliku predstaviti široj javnosti svoje vrtove kroz sada već tradicionalnu manifestaciju pod nazivom OTOČNA ROŽICA. Akciju biranja najljepših vrtova, balkona, balatura, provodi Turistička zajednica otoka Krka, sada već jedanaesti put za redom, u suradnji s turističkim zajednicama u cilju podizanja kvalitete uređenja okoliša i vrtne kulture, povećanja svijesti o zaštiti okoliša i unapređenja kvalitete turističkog proizvoda, posebice u obiteljskom smještaju.

Tom prigodom Turistička zajednica otoka Krka objavljuje Javni poziv i poziva na sudjelovanje u slijedećim kategorijama: KLASIČAN VRT, dvorište, balkon ODRŽIVI VRT, dvorište, balkon KORISNI VRT, male i velike površine

JAVNI POZIV je otvoren od 1. lipnja do 02. srpnja 2018. Obilazak prijavljenih subjekata provodit će se po zaključenju Javnog poziva, a najkasnije do 20. srpnja 2018. Podjela priznanja i nagrada kao i izložba nagrađenih održati će se u Vrbniku početkom listopada uoči blagdana Sv. Franje Asiškog, zaštitnika prirode.

Na Javni poziv mogu se prijaviti građani, iznajmljivači, vlasnici kuća i stanova za odmor, osnovne i srednje škole i vrtići s područja otoka Krka.

Prijave se primaju u svim turističkim zajednicama i TIC-evima (TZ Grada Krka, TZ Općine Omišalj, TZ Općine Malinska- Dubašnica, TZ Općine Punat, TZ Općine Baška, TZ Općine Dobrinj i TZ Općine Vrbnik) ili direktno u TZ otoka Krka.

Povjerenstvo će također obići javne površine.

Elementi koji će se uzimati u obzir prilikom odabira su Agrotehničke i oblikovne osobnosti vrtova, zelenih površina i vrtova s uzgojem povrća, a nositi će najviše bodova prilikom ocjenjivanja.

Klasičan vrt - stalnost uređenja, sklad i praktičnost rasporeda, odabir staništa i originalno oblikovanje.

Održivi vrt - stalnost uređenja i višegodišnja zrelost biljaka, odabir plodoreda, korištenje biljnih vrsta lokalnih staništa, kompostiranje, primjena otočne tradicijske metode u cilju osnivanja i oblikovanja održivog vrta

Korisni vrt - sve veća svijest o potrebi zdrave hrane, pokrenula je u vrtovima obnavljanje uzgoja povrća. S osobitim oduševljenjem traže se upravo takvi vrtovi, male ali i velike površine. Uspješnom uzgoju povrća i voća prethodi prikladni odabir vrsta, uredan sklop i pogodni plodored. Korisni vrtovi su osobiti uresi otočnog krajobraza i nose poruke uzornog gospodarenja i kulture.

Prijavljene će ocjenjivati stručno Povjerenstvo u sastavu:
1. mr.sc. Dobrila Kraljić, dipl. ing. agr.
2. Hrvoje Skorup, dipl. ing. agr.
3. David Mrakovčić mag. ing. agr.
4. Ivica Brozić, mag. ing. prosp. arch.
5. Ivan Jurešić univ. spec. oec., Ponikve eko otok Krk d.o.o.
6. Iva Labaš, mag.ing.silv. Ponikve eko otok Krk d.o.o.
7. Gordana Stanković, predsjednica Strukovne skupine obiteljskog smještaja otoka Krka
8. Vanda Dunato, dipl. ing. uređ. kraj., Vecla d.o.o. Krk

Svjesni smo da održavati vrtove i okućnice lijepima i nadasve dojmljivima nije jednostavan niti lak zadatak. Potrebno je uložiti puno rada, truda i ljubavi kako bi se zelene oaze održale, odupirući se jakim burama, posolici, mrazu i velikim sušama.

Stoga dodijeljene nagrade i priznanja u okviru manifestacije Otočna rožica imaju svoju vrijednost i posebnost, a ovogodišnje prvo osvojene nagrade nagrađujemo novčano.