Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Početna
VRBNIK – NAD MOREM PRIČA PDF Ispis E-mail
Dođite i otkrijte koju će priču Vrbnik ispričati Vama!

Općina Vrbnik u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Vrbnik i vrbničkim vinarima predstavila je jučer 16. lipnja cjelokupnu kulturno-turističku i eno-gastro ponudu destinacije. Tridesetak uzvanika, iz Ljubljane, Zagreba, Rijeke, Opatije i Crikvenice, vinskih i turističkih novinara i blogera, sommelijera, vinskih distributera, ugostitelja i predstavnika turističkih agencija, doživjeli su Vrbnik svim čulima. Domaćini su goste detaljno upoznali sa eno-gastro i kulturnom ponudom Vrbnika i najavili peto izdanje manifestacije „Popi' i pojedi“. Radi se o seriji eno-gastro manifestacijama kojima se promoviraju lokalne vrijednosti u proizvodnji i pripremi hrane i proizvoda od vinove loze uz pripadajuće običaje te lokalne folklorne i muzičke izraze. „Popi' i pojedi“ čine tri temeljna programa raspoređena u turističkim vikendima tijekom srpnja i kolovoza: 03. do 05. srpnja Festival žlahtine – Otvoreni podrumi/Razgon, 12. do 19. srpnja Dani šurlica i 28. i 29. kolovoza Dani vina otoka Krka.  Posebno su najavili i ostala kulturno-zabavna događanja te foto natječaj za hvalevrijednu humanitarnu aukciju koja će se održati 28. kolovoza u sklopu Dana vina otoka Krk. Prikupljena sredstva namijenjena su za rad udruzi CRVENI NOSOVI klaunovidoktori (www.crveninosovi.hr)

Prva destinacije je bilo vidikovac s kojeg se Vrbničko polje vidi kao  na dlanu, a vinar Ivan Katunar je ispričao zašto Žlahtina svoje ime baštini od stare slavenske riječi žlahten, što znači plemenit. Nakon toga vožnja vlakićem kroz vinograde tek onda sam grad Vrbnik – grad na litici visokoj 49 metara, izvorište glagoljice, grad biskupa, rodno mjesto prvog hrvatskog tiskara, mjesto radnje Šenoinih romana (Kugina kuća, Čuvaj se senjske ruke) …

Na Placi Vrbničkog statuta uz zvukove „sopela“, starinski ples u narodnim nošnjama izveli su članovi mlađe folklorne skupine VKD Frankopan nakon čega je slijedila šetnja kroz bogatstvo kulturno-sakralne baštine: Knjižnica obitelji Vitezić, Prvi Vrbnički misal iz 1456. godine, stari tiskarski stroj , kip Blaža Baromića i Dragutina Parčića, etno zbirka, župna crkva, zvonik, vrbnički kapari, desetinec, vrbničko kolo, Dverca, kula i zidine i Klančić - najuža ulica na svijetu.

Enologinja, sommelijerka i predavačica Ivana Valić održala je vođenu degustaciju žlahtina i pokazala razna lica žlahtine. Svaka od njih je drugačija i odražava stil vinara i njegove vinarije: PZ Vrbnik, Vinarija Katunar, Kuća vina Ivan Katunar, Šipun, PZ Gospoja-Toljanić, Nada i Petar Čubranić i sinovi.  Iako je vrbnička žlahtina sinonim za Vrbnik treba spomenuti i sansigot, autohtonu sortu koja se uzgaja samo u Vrbniku, te plavac mali koji je ovdje našao svoje najsjevernije stanište, te Valomet pjenušac koji pod budnim okom Posejdona dozrijeva na dubini od 30 metara ispod mora.
Sva ta krasna i posebna vina, bila su poslužena uz ručak na kojem su sudjelovali i vinari koji su spremno odgovarali na pitanja gostiju. A bez šurlica, poznate i omiljene ručno pripremljene tjestenine, na način kako se ona stoljećima priprema u vrbničkom kraju, nema pravog vrbničkog ručka. Nakon toga tipičan : presnec i povitica, kolači od ovčjeg sira i skute.  

Postoji još mnogo toga u Vrbniku u kojem se na poseban način isprepliću kulturno-povijesno nasljeđe i prirodne ljepote što se ne mogu doživjeti u nekoliko sati, tako da mu se uvijek iznova možete vraćati i radovati se svakom novom dolasku.
Vidimo se u Vrbniku!


Kontakt osoba:

Sanja Polonijo, direktorica TU TZO Vrbnik
e-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
mobitel: 091 234 5058

Turistička zajednica Općine Vrbnik / Placa Vrbničkog statuta 4 /  HR - 51516 Vrbnik
Tel/Fax: 051 857 479 / e-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript / www.vrbnik.hr
 
« Prethodna   Sljedeća »

Google prevoditelj

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Sljedeća događanja

No events

Kalendar događanja otoka Krka

logo.png

Knjižnica obitelji Vitezić

knjiznica.jpg

Muzeji, galerije, suveniri

muzeji.jpg

Vrbnička žlahtina

zlahtina.jpg

Ronilački klub

diving_ml.jpg

Pošalji e-razglednicu

razglednice.jpg

Logotip

vrbnik_new.jpg 

Tečaj

tecaj.jpg

Korisni linkovi

linkovi.jpg

Iznajmljivači

privatni_smj.jpg

Specijalizirani časopisi

spec_cas.jpg

Kontakt

TZO Vrbnik, Placa vrbničkog statuta 4, 51516 Vrbnik

Tel/Fax: +385 51 857 479

E-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

 htz.jpg kvarner.jpg
tz_otok_krk_naslovna.jpg