Krk Food Story
Morski pršut; šurlice s kvarnerskim škampima; salata od bifteka i ovčjeg sira; pašteta od pršuta, lješnjaka i mladog sira; janjeće sarmice u vinovoj lozi; brodet od sipe; grilani krakovi hobotnice; lumbul punjen šparogama; sladoled od vina žlahtine, dio su raskošne ponude koja vas od 21.5.-20.6.2021. tijekom manifestacije Krk Food Story čeka u 30-ak restorana otoka Krka.

Tijekom Krk Food Story, 30-ak restorana nudi ukupno oko 150 specijaliteta među kojima su i brojne delicije koje su i same gastronomima dovoljan razlog za dolazak na otok Krk.

Ljubitelje krčke janjetine, koja se hrani aromatičnim, vjetrom posoljenim samoniklim travama, u restoranima čekaju: pršut i kobasice od janjetine; janjeće sarmice u vinovoj lozi; punjeni janjeći vrat; janjetina pod pekom i na ražnju; specijaliteti s janjećim iznutricama; janjetina kuhana s krčkim povrćem te brojne druge delicije od janjetine.

Krk Food Story se realizira u suradnji TZ otoka Krka, lokalnih TZ-a TZG Krka, TZO Omišalj, TZO Punat, TZO Baška, TZO Malinska - Dubašnica, TZO Vrbnik, TZO Dobrinj, ugostitelja, Gastronauta i Ponikve eko otok Krk.

Sva jela su u ponudi do 20. lipnja, a dio njih ostaje i trajno na menijima krčkih restorana.

Link na meni Krk Food Story.

U Vrbniku, Konoba ŽLAHTINA-GOSPOJA, Vrbnik ima u ponudi šurlice i makarune s različitim gulašima, pečenu vrbničku janjetinu, presnec i palačinke s orasima u šatou od žlahtine te domaći sladoled od vina žlahtine.

Konoba LUCE, Vrbnik nudi janjeću juhu, žgvacet sa šurlicama i janjeće pečenje; domaće raviole sa šparogama i skutom; salatu od hobotnice sa šparogama i feta sirom te krčki ovčji sir i slane inćune u maslinovom ulju.

Restoran VINOTEL GOSPOJA , Vrbnik nudi meni koji se sastoji od mariniranih kvarnerskih škampi; punjenog janjećeg vrata na finoj palenti i čokoladnog kolača od crnog vina Gospoja na kremi od cimeta, sve upareno s vinima Gospoja.


Krčki pršut je zaštićen oznakom zemljopisnog porijekla na razini EU. Sazrijeva na krčkoj buri, posoljen morskom soli s začinskim biljem. Ako vas zanima kako se pršut proizvodi, i želite ga kupiti na njegovom izvorištu, posjetite Kuću krčkog pršuta u mjestu Vrh.

Društvo pršutu na pladnju često radi krčki ovčji sir. U proizvodnji OPG Magriž ovčji sir sazrijeva u orahovom lišću ili mu aromi doprinose aromatični krčki ružmarin, kadulja i smilje.
Pladnjevi s pršutom i sirom su uobičajeno predjelo u gotovo svim restoranima otoka Krka. I ovčja skuta spada među gastronomske adute otoka, sa njom se rade umaci, pune plačinke te je sastavni dio tradicionalne lokalne slastice presnac – kolača od mladog ovčjeg sira.

Otok Krk je okružen Kvarnerskim morem, a delicije morskog porijekla su aduti gotovo svih otočnih restorana. Hobotnica se često priprema na salatu ili kao carpaccio, njezine krakove se peče na grilu, a sušena priprema na gulaš. Lignje se najčešće nudi na žaru s krčkom blitvom i krumpirom ili punjene sa škampima ili pršutom. Ponuda riba je opsežna, male ribe srdele se nude marinirane, na žaru i na ražnjiću. Tunu možete probati kao tartar; pripremljenu kao odrezak na žaru ili zapečenu u sezamu. Školjke se najčešće priprema na buzaru. Kvarnerski škampi su delicija na koju su domaćini posebno ponosni, priprema ih se na žaru, na buzaru ili s domaćom tjesteninom, a može ih se naći i marinirane u soku od agruma, u ribljim juhama i kao sastavni dio umaka za lokalne tjestenine.

Tradicionalna domaća tjestenina su šurlice koje na iglama za pletenje pripremaju krčke domaćice. Možete ih pronaći u gotovo svim krčkim konobama, a servira ih se s brojnim varijantama ribljih i mesnih umaka.

Otok Krk je poznat i po svojim nagrađenim maslinovim uljima te autohtonoj sorti grožđa žlahtina od koje se rade vina i za široku potrošnju i za osvajanje međunarodnih nagrada za kvalitetu.

A iz ponuda restorana u ostalim turističkim središtima, posebno izdvajamo:

U Njivicama, restoran RIVICA nudi niz atraktivnih delicija od plodova mora, a među njima su i sirove morske strasti (carpaccio od morskih plodova, riba, rakova i školjki), krem juha od škampa i hlapovi iz vlastitog akvarija.
U Pizzeria BUKALETA i Restoran LOUNGE BAR VEYA , Njivice možete naručiti ražnjiće od srdela te niz salata, rižota i šurlica. U ponudi je i tradicionalni kolač - krčki presnac.
Restoran BOURBON GRILL, Njivice ističe jela od odležanog mesa black agnus goveda te tuna steak u umaku od naranče i meda.

U Omišlju, u restoranu MARIS nude tartar od tune, brodet od sipe s palentom i janjeći kotlet.

U Malinskoj, u konobi BRACERA preporučamo makarune sa sipom „na črno“, jela ispod peke te morske delicije iz vlastitog ulova.
U Konobi FERAL uz šurlice i makarune s gulašom i sipom, nude teleći ossobucco te riblji škartoc s povrćem.
MULINO , Malinska ističe tartar od tune na posteljici od avokada te delicije s jadranskim lignjama i škampima.
Restoran NOŠTROMO, Malinska nudi juhu od mlade janjetine i janjetinu lešo; gospodsku juhu s ribama, školjkama i škampima; fritaju s lukom i slanim inćunima i palačinke sa skutom.
U restoranu PRIMORSKA KOLIBA nudi se skuta sa jadranskim škampima i emulzijom od agruma, salata od morskih plodova s bobom; hobotnica s peštom od boba i smokve u sansigotu s kremom od krčke skute.

U KUĆI KRČKOG PRŠUTA ŽUŽIĆ možete kupiti krčke suhomesnate proizvode te uživati u pašteti od pršuta suhih smokava i oraha, kruhu s pršutom, maneštri s pršutom i proljetnim krčkim povrćem te šurlicama s krčkim pršutom, gljivama i domaćom salsom.
U konobi POD PREVOLT u Milohnićima u ponudi je juha od koprive, marinada od srdela, brudet od sušene hobotnice, janjetina na gulaš ili pod pekom te palačinke sa skutom i medom.
Konoba PUD BREST, Milohnići nudi pečenu janjetinu s prilogom; gulaš sa šurlicama; šurlice s dimljenim dagnjama, kozicama i šparogama; pileći žgvacet s makarunima; juhu od tikvica; brudet s palentom te palačinke sa skutom.
Konoba OPG MAGRIŽ, Kornić ponosi se ovčjim sirevima iz vlastite proizvodnje te jelima s janjećim iznutricama – dopričićem i jetricom.
U gradu Krku, Konoba ŠIME, Krk nudi proljetnu salata s jadranskim kozicama; šurlice sa škampima i blitvom; škampe na ražnjiću; jadranske lignje na padelu te ribarsku buzaru.
VOLSONIS, Krk ima u ponudi janjeći pršut; pršut od jelena; pršut i rebarca od crne svinje iz vlastite proizvodnje; kaštradinu; sarmice od domaće janjetine u listu vinove loze; crni rižoto od sipe; domaće raviole punjene janjetinom ili mesom crne svinje te niz drugih delicija.


U Puntu restoran MARINA uz niz delicija od namirnica lokalnih proizvođača i ribara nudi carpaccio od hobotnice; raviole sa skutom u umaku od šparoga; crne njoke od sipe s lososom i rajčicama te teleći carpaccio s naribanim ovčjim sirom i crnim tartufom.
Konoba SIDRO, Punat u ponudi ima salatu s biftekom i ovčjim sirom; grdobinu u vinu žlahtina s krumpirom; filet tune na žaru sa krčkim biljem; lignje punjene sa pršutom, rižom, lignjama i škampima; carpaccio od hobotnice; šurlice sa škampima i pršutom te brudet od sipe s palentom.
U RAGUSI, Punat se posebno ponose stake-ovima black agnus iz svog dry agera i BBQ rebarcima.
Restoran BOCOON, Punat nudi janjeću potkoljenicu; šurlice sa škampima; tuna steak i biftek Bocoon.

U Baški u Heritage hotelu FORZA nude Heritage burger; "Škartoc" - file brancina s krumpirom i povrćem; pečene krakove hobotnice; janjeći kotlete i medaljone od svinjetine u umaku od kadulje.
U Gostionica BAG, Baška u ponudi su juha od šparoga s ricotta sirom; bruschette s hobotnicom; šurlice sa šparogama, porilukom i škampima; krakovi hobotnice na žaru te janjeći kotleti s mladim povrćem.
U CICIBELI, Baška tris čine riblji mousse, koktel sa škampima i hobotnica na salatu, a iz bogate ponude izdvajamo dinju mariniranu u džinu s krčkim pršutom i sirom; domaće kozice u dijon senfu i whiskyju; domaće šurlice s kvarnerskim škampima i vongolama; tunu na žaru s blitvom i janjeće kotlete.
Konoba PLACA, Baška specijalizirana je za hladna jela s dimljenim i mariniranim namirnicama, pa se kod njih može naći Morski pršut (hladno dimljena tuna na rukoli); proljetna plata s janjećom kobasicom i ovčjim sirom; dimljena tuna i dagnje, marinirane kozice, hobotnica i inćuni te salata s dimljenom skušom i mladim lukom.

Restoran MOŠUNA, Draga Bašćanska na svom ražnju vrti janjetinu i odojke, a nudi i bikove obraze, pečenu teletinu, juneća i svinjska rebra te pačja prsa u umaku od naranča i šljiva. Janjeća koljenica se kod njih peče na niskoj temperaturi 8 sati, a janjetina je s pašnjaka iznad restorana.

U Šilu, u Restoran NEPTUN ŠILO, Šilo nude makarune ili šurlice sa škampima ili goveđim gulašom, brudet od jadranske sipe s palentom te crni rižoto. Restoran PORTIĆ, Šilo uz domaću foccaciu nudi krčki pršut i sir, lignje na žaru te zapečene palačinke s krčkom skutom.
Iz ponude Bistro MACAO, Šilo ističemo: paštetu od škampi; carpaccio od mrkača; bruskete s rikulom i inćunima; tunu u sezamu; file orade u umaku od aromatiziranog putra i vrbničke žlahtine, teleći kare u umaku od škampi te presnac.

Kreativna razigranost krasi kuhinju restorana SLAMNI, Klimno pa tako nude: proljetni quiche sa skutom i ljubicama; juhu od heljde sa šparogama i njokićima; lumbul punjen bodulskim šparogama s divljim rižotom; proljetno-cvjetnu salatu "Slamni" te šarene kocke od skute.