Pet lica kvarnerskih vina
Pet lica kvarnerskih vina – vinska radionica

Vinotel Gospoja, subota 27.08.2022. od 18 do 20 sati

U subotu, 27. kolovoza 2022. godine od 18 do 20 sati u poznatom Vrbničkom Vinotelu Gospoja održat će se vinska radionica „Pet lica kvarnerskih vina“ koju će voditi predstavnice i ambasadorice Kvarner Wines-a Ines Matić Matešković, Lucija Matijević, Marinela Mrkonja, Martina Škarica i Monika Neral. Cilj radionice je promicanje vinskog turizma na području Kvarnera, autohtonih sorti vinove loze, kulture stola te vinske kulture općenito. Radionica je namijenjena za sve vinske zaljubljenike i entuzijaste koji žele proširiti svoje znanje o autohtonim sortama vinove loze na području Kvarnera, te naučiti ponešto o različitim stilovima proizvodnje vina i pjenušaca.

Na radionici će se moći kušati ukupno 7 različitih vina, a to su: 1288 Vinske kuće Pavlomir, Soubze Vinarije Nada, Zlatna vrbnička Žlahtina PZ Vrbnika, Žlahtina Selekcija Kuće vina Ivan Katunar, Festivum Estate Winery Katunar, Sveta Nedija Vinarije Gospoja, te Sansigot Vinarije Šipun. Dakle, polaznici radionice će imati priliku kušati 5 različitih vinskih stilova i izražaja autohtonih sorti od pjenušavih vina preko svježih i maceriranih Žlahtina do crnog vina, te Prošeka.

Raznolikost vinskih stilova je fokus i glavna tematika ove radionice pa će se stoga govoriti o načinu proizvodnje svakog pojedinog stila kao i o njihovim organoleptičkim obilježjima, što će polaznicima radionice omogućiti točan uvid u bogatstvo vinskog izričaja, te ujedno i komparaciju između svakog pojedinog stila.

Prijave: Za sudjelovanje na vinskoj radionici potrebno je izvršiti prijavu putem google obrasca OVDJE te uplatiti 60,00 kn kotizacije zaključno do 22. kolovoza 2022. godine na:

- primatelj:

Turistička zajednica Općine Vrbnik

Placa Vrbničkog statuta 4

51516 Vrbnik

- IBAN HR7524020061100211963

- poziv na broj 2022 - OIB

- svrha Vinska radionica

____________________

Napomene i detalji:

- Broj sudionika vinske radionice „Pet lica kvarnerskih vina“ je ograničen te će se prijave zatvoriti nakon što se popune sva mjesta uplatom kotizacije

- Organizator ima pravo otkazati vinsku radionicu

- Organizator ima pravo ne prihvatiti ili otkazati prijavu

- Prijavitelj koji zaključno s 22. kolovoza 2022. do 12:00 sati pismeno na info@vrbnik.hr otkaže sudjelovanje bit će mu vraćeni novci, dok u suprotnome neće

- Parking za sudionike nije osiguran

ŽENSKA SOMMELIERSKA REPREZENTACIJA KVARNERA

Pet žena koje povezuje zajednička ljubav i strast prema vinu, našle su se na istome putu poslije posve različitih životnih priča. Zbog njihovog angažmana u vinskome svijetu, a posebice vinskim edukacijama, u sommelierskim krugovima od milja ih zovu „ženska sommelierska reprezentacija Kvarnera“. Začetak njihova zajedničkog djelovanja bila je radionica obrta VINNER, pod nazivom „Autohtone sorte Kvarnera kroz povećalo vinskih profesionalki“, u okviru koje su prezentirale kvarnerska vina i polaznike educirale o osnovama sommelierstva, proizvodnje i kušanja vina, kao i organoleptičke analize vina uz sommeliersku terminologiju. Njihov prvi zajednički nastup pokazao se kao vrlo uspješan te je izazvao veliki interes polaznika za daljnje radionice i edukacije, ali i znatnu medijsku pozornost, s obzirom da je relativno malo žena u sommelierskom svijetu, a sada zajednički djeluje čak njih pet iz jedne vinske regije. Ostvareni uspjeh i interes za njihovim radom, dodatno su ih motivirali da nastave produbljivati svoju suradnju, kao i promociju vina Kvarnera, zbog čega ih je udruga Kvarner Wines proglasila „Kvarner Wines ambasadoricama“. Njihova misija i vizija je širiti vinsku kulturu i znanje, svaka na svoj način, ali zajedničkim snagama, jer sve su one različite, ali baš zato su toliko interesantne.

Lucija Matijević - Magistra kulturnih studija koja kroz cjeloživotno obrazovanje o vinu (jer vino je Život) uspješno spaja vino i filozofiju. Sommelierka je treće razine položene u Hrvatskom sommelier klubu i buduća predavačica na tečajevima istog. Misija joj je svaki dan naučiti i kušati nešto novo do sada ne ispitano.

Monika Neral - Rodni grad joj je Rijeka ali je provela 17 godina u Italiji, gdje je diplomirala strane jezike i književnost i osjetila ljubav prema vinu. Sommelierka je s trećom razinom WSET, s međunarodnom ASI zlatnom diplomom i treća finalistica Prvenstva Hrvatske u sommelierstvu 2021. godine. Radila je u raznim luksuznim hotelima po Hrvatskoj, te s novoosnovanim obrtom VINNER, cilj joj je sljubiti na drugaciji, profesionalan i zabavan način njezine dvije največe životne strasti : jezici i vino.

Martina Škarica - Sommelierka 2. Razine Hrvatskog sommelier kluba. Ljubav prema vinu nasljedila je od oca, baka i djedova koji su imali malene vinograde u Dalmaciji. Šire znanje nadograđivala je radeći sa mentorom, Marko Škarica, u restoranima Villa Ariston, Draga di Lovrana i sada restoran Nobilion – Hotel Ikador.

Doc. dr. sc. Ines Matić Matešković - Docentica na Pravnom fakultetu u Rijeci i sommelierka s diplomom Hrvatskog sommelier kluba koja poučavanjem o vinu želi proširiti vinsku kulturu. Sommeliersko iskustvo kontinuirano gradi od 2016. godine, organizira i održava brojne radionice i vođene degustacije te predstavljanja vina na relevantnim vinskim sajmovima i konferencijama, predavačica je na tečajevima Hrvatskog sommelier kluba te ambasadorica pjenušaca Bottega u Hrvatskoj, kao i autorica Vinskog dnevnika na portalu Stilueta.

Marinela Mrkonja - Magistrica ekonomije koja je svoju ljubav pronašla u dobroj kapljici, a koja ju je potaknula na učenje i razumijevanje vinskog svijeta, te u konačnici dovela do titule sommeliera. Sommeliersku izobrazbu stekla je u WSET (Wine and Spirit Education Trust) jednoj od najprestižnijih vinskih škola za edukaciju o vinima i žestokim pićima. Član je Hrvatskog sommelier kluba, a okusila se i u ocjnjivanju vina na prestižnom vinskom sajmu Vinistra kao član žirija «vježbenik». Cilj joj je potaknuti interes i zanimanje vinske kulture svim mladim ljudima kao i podizanje svijesti o kulturi stola.